Tenerife

Ligging Tenerife
Tenerife is één van de zeven Canarische eilanden en behoort sinds de 15de eeuw tot Spanje. Daarvoor maakte Tenerife deel uit van Afrika. De zeven Canarische eilanden zijn, La Palma, Lanzarote, Tenerife, El Hierro, La Gomera, Gran Canaria en Fuerteventura. In figuur 1.1 staan de Canarische eilanden afgebeeld.

Afbeelding 1.2 Canarische Eilanden














Noordelijk-Tenerife
In het Noorden van het eiland heb je enerzijds de levendige hoofdstad Puerto de la Cruz en de historische steegjes van La Laguna en anderzijds heb je de woeste en afgelegen bergketen van Anaga en het mooiste strand van Tenerife.
De kust rond Puerto de la Cruz, de grote stad in het noorden van Tenerife, is volgebouwd met hotels. Het aanbod is gericht op vakantiegangers van elke leeftijd. Hoe verder je naar het Westen gaat, hoe minder vakantiegangers je tegen komt.
Parque Rural Anaga beschemt het Noordoostelijke deel van Tenerife, dat dicht bij de hoofdstad ligt en toch weinig toeristisch is. De Anaga zijn dan wel niet de hoogste bergen van het eiland, het hoogste punt is ongeveer 1000 m, maar ze zijn wel even indrukwekkend als de hoogste bergen in het Westen.
Net als de stranden in de zuidelijke vakantiegebieden is ook Playa de las Teresitas aangelegd met Saharrazand. Dit strand is het favoriete strand van de lokale bewoners en ligt op 2 km van San Andrés en 9 km van Santa Cruz. Het 1,5 km lange strand wordt beschermd door een kunstmatig rif.
De belangrijkste bergachtige gebieden in het Noorden van Tenerife zijn de Agana en de Punta del Hidalgo.

Westelijk-Tenerife 
Afbeelding 1.3 El Teide
Kenmerkend voor het westelijke deel van Tenerife zijn de grote kliffen, die maar liefst 600 m diep de zee in zitten.
Het mooiste strand in het westen is Playa de la Arena. Vulkaanrotsen beschermen hier het zandstrand. Aan de andere kant van het strand grenst een park. Het westelijk deel van Tenerife wordt omgeven door bergen.
Het Parque Nacional del Teide werd in 1954 geopend, en ligt op een hoogte van meer dan 2000 m en is met een oppervlakte van meer dan 135 vierkantekilometer het grootste park op de Canarische eilanden. De El Teide ligt midden in het centrale deel van westelijk Tenerife. Op de El Teide heb je een uitzicht over de het Noordoostelijk deel van Tenerife. Om helemaal naar de top te trekken heb je een vergunning nodig. Om toch de krater van de El Teide te kunnen zien, is er een kabelbaan aangelegd. In afbeelding 1.3 staat een plaatje van de El Teide weergeven.

Garachio een oud havenstadje in westelijk Tenerife is drie eeuwen terug getroffen door de vulkaanuitbarsting van de Teide die de haven volledig verwoest had. Nu doet de zwarte lava dienst als recreatiegebied met natuurlijke zwempoelen. Garachio heeft dus toch voordeel kunnen halen uit de vulkaanuitbarsting.

Westelijk Tenerife staat ook bekend om zijn dierentuin. De dierentuin telt meer dan 350 verschillende soorten en dat komt uit op 4000 dieren in totaal. De dieren leven in een park dat hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk nabootst.   

Zuidelijk-Tenerife
Het Zuiden van Tenerife is het aantrekkelijkste onder de vakantiegangers. Het strand, de goede temperaturen en de vele vakantieresorts trekken de toeristen naar het zuidelijke deel van Tenerife. Nog niet zo lang geleden was de Zuidkust van Tenerife niet meer dan een dor landschap met een paar kleine visserdorpjes. Het drukst bezochte plaatsje in het zuiden van Tenerife is Las Américas. Daar bevindt zich de jachthaven Puerto Colón en het merendeel van de restaurants en hotels. Het zuiden wordt gekenmerkt door de prachtige stranden. In het bergstadje Adeje woont de lokale bevolking. Voor surfers is het strand El Médano, in de buurt van de luchthaven Tenerife Surf, een toplocatie om te surfen.

Oostelijk-Tenerife
De Europeanen gingen vroeger in het Oosten van Tenerife aan land om strijd te leveren met de Guanches.
Het oostelijk deel van Tenerife is nog nauwelijks beinvloedt door het toerisme. Het land is hier kleurloos en er zijn kilometers lege vlakten. Op dit moment is deze streek aan het veranderen. Er wordt met succes wijn verbouwd. De mensen leven hier nog als Tinerfenos, de vissers en boeren onder elkaar. In het oosten van Tenerife zijn de stranden nog zwart en niet zoals in het Zuiden goudkleurig. Voor toeristen  zijn de stranden hier niet echt aantrekkelijk.
Het belangrijkste stadje in het Oosten van Tenerife ligt in een dal. Het is Güimar, met 16.000 inwoners. Vroeger was dit stadje voor de komst van de Spanjaarden de hoofdstad van een Guanchesrijk. Nu wordt er veel wijn verbouwd, dat is dan ook de grootste inkomstenbron voor de lokale bevolking.

Behalve een nationaal park telt Tenerife 42 natuurreservaten, natuurmonumenten en beschermde natuurgebieden. Het grootste zijn het Parque Natural Corona Forestal, het dennewoud dat de krater van El Teide omringt en het Parque Rural de Anaga.

Samenstelling en omvang bevolking
De oorspronkelijke inwoners van Tenerife waren de Gaunchen. Vanaf de 3de eeuw vestigden de Guanches zich op het eiland. De Gaunchen stamden waarschijnlijk af van de lichtgekleurde Berbers in Noord-Afrika. De Guanches waren in de eerste plaats veehouders, die geiten en schapen hielden. De Guanches leefden voornamelijk in grotten, waar ze ook op een ambachtelijke wijze hun doden mummificeerde. Naderhand werden ze door de Europeanen gedood of als slaaf gebruikt.
Op dit moment bestaat de bevolking van Tenerife het grootste gedeelte uit nakomelingen van de Spaanse kolonisten en veroveraars. Ook wonen er veel mensen op Tenerife die afkomstig van het vasteland van Spanje. Ook Europeanen, zoals Italianen, Belgen, Duitsers en Portugezen hebben zich gevestigd op het eiland. Tenerife telt ongeveer 625.000 inwoners en het land is ongeveer 2354 vierkante kilometer groot. Het eiland heeft een redelijk hoge bevolkingsdichtheid van circa 420 inwoners per vierkante kilometer. Op alle Canarische eilanden samen wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen. De vissers en boeren in Tenerife worden de Tinerfeños genoemd. De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz. Deze stad telt 25 procent van de totale inwoners van Tenerife, dat komt uit op circa 200.000 inwoners. Het kleinste dorpje in Tenerife is Vilaflor, met maar 1900 inwoners.

Taal
De Canarische bevolking spreekt Castilliaans Spaans (Castellano), de officiële taal van Spanje. De inwoners van Tenerife hebben wel een andere uitspraak met een Caribisch accent. Dat zorgt ervoor dat veel toeristen het dialect niet (helemaal) kunnen begrijpen.

Godsdienst
De inwoners van Tenerife en de andere Canarische eilanden zijn bijna allemaal Katholiek. Dit is te zien aan de vele kerken die op de eilanden zijn gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden en ook veel herdenkingsdagen en Mariafeesten gevierd. Tijdens bedevaarten worden beelden van Jezus, Maria of andere heiligen meegedragen. Op de Canarische eilanden is Maria Lichtmis of “Virgen de la Candelaria” de beschermheilige. In de meeste plaatsen op Tenerife worden er op zondag rooms-katholieke kerkdiensten gehouden.

Wegen
De wegen op Tenerife zijn goed onderhouden en veilig. Maximumsnelheid: binnen bebouwde kom 50 km/uur, op secundaire wegen 90 km/uur en op snelwegen 120 km/uur. Promillagegrens ligt bij 0,5. In Spanje is het verplicht om een geel veiligheidsvest in de auto te hebben liggen. Net als in Nederland rijdt het verkeer in Tenerife rechts.

Onderwijs Tenerife
Het onderwijs op de Canarische Eilanden is matig tot slecht te noemen. Er wordt het minste geïnvesteerd in onderwijs en de keuze voor een opleiding aan een hoge school is aanzienlijk lager dan in de rest van Spanje. Het aantal voortijdige schoolverlaters is op de Canarische eilanden het  hoogst. Op Tenerife, in de stad San Cristobal de la Laguna  bevindt zich een universiteit  met een kleine 30.000 studenten.

Er is een groot aanbod aan privéscholen in Spanje. Zo zijn er tweetalige scholen, buitenlandse scholen en internationale scholen. Ongeveer een derde van de kinderen in Spanje zit op een privéschool. De meeste privéscholen zijn katholiek.
In Tenerife is er een groot aanbod aan Engelstalige scholen.
De kinderen op de scholen in Tenerife zitten ook van maandag tot en met vrijdag op school net zoals hier in Nederland.

Onderwijsniveaus
De meerderheid van de Spaanse privéscholen worden gesubsidieerd. Zij zijn verplicht om enkel en alleen Spaanse leerlingen te aanvaarden en hen in het Spaans te onderwijzen. Dit geldt voor zowel het lageronderwijs als voor het middelbaaronderwijs.
Studenten krijgen de mogelijk om te kiezen tussen een Spaanse- en Engelse universiteit.
Net zoals in Nederland gaan kinderen in Tenerife naar de basisschool vanaf een leeftijd van 4 jaar.
De Spaanse ministerie van onderwijs bepaald altijd waar het kind naar school gaat. Meestal gaat het kind naar school in dezelfde gemeente waar het ook woont en ingeschreven staat.

Kosten voor privéscholen
De kosten voor privéonderwijs verschillen per school. De kosten zijn afhankelijk van de kwaliteit, de reputatie van de school en de ligging. Over het algemeen zijn kosten in vergelijking met Amerika aanzienlijk lager. Het meeste geld wordt gevraagd voor boeken, materiaal, verzekering, excursies, maaltijden en vervoer. In Spanje kunnen sommige scholen studiebeurzen toekennen aan ouders met een laag inkomen.
De Spaanse scholen hebben een strenger leerplan dan de buitenlandse- en internationale privéscholen. Op een buitenlandse privéschool wordt ook aandacht besteed aan kunst en cultuur en sport. De grootte van een klas op een buitenlandse school is ook kleiner. Zo is het mogelijk om iedere leerling beter individueel te begeleiden. De resultaten laten zien dat de meeste leerlingen
van deze school ook doorstromen naar de universiteit.

Klimaat & neerslag
Op Tenerife heerst een zacht klimaat, met weinig temperatuurschommelingen. In het zuiden regent het weinig en zijn de temperaturen in de winter ook bijna nooit onder de 18 graden. In de zomer zijn temperaturen van 30 graden heel normaal. Op grote hoogte zorgen de zwakke luchtstromingen ook voor een drukkende hitte. De temperaturen in het noordoosten liggen vaak een stuk lager dan in het zuiden. De watertemperatuur op Tenerife is altijd zo tussen de 18 en de 24 graden. De beste reisperiode is november- maart. Tussen juni en augustus valt er in Tenerife nauwelijks neerslag. De natste maand is December, dan kan er 52 mm neerslag vallen. Op Gran Canaria, een ander Canarische eiland valt gemiddeld minder regen dan op Tenerife.

Flora & Fauna
Afbeelding 1.4 Drakebloedboom
Tenerife heeft een oppervlakte van 2034 vierkante kilometer, waar ongeveer 500 verschillende soorten planten op groeien.
In het gebied rond de Pico del Teide groeien verschillende soorten planten.
De meest voorkomende plant op Tenerife, is de drakebloedboom. De leeftijd van deze boom is bijna niet te achterhalen, omdat de jaarringen ontbreken.  Sommige bewoners zeggen dat het sap van de boom werkt als helend middel voor wonden. In afbeelding 1.4 is een plaatje van de drakebloedboom weergeven.
Op Tenerife leven ook veel diersoorten. De gekko is een van de meest voorkomende diersoort. Het is een Spaanse hagedissoort die voornamelijk in struiken leeft en in de avond op insecten jaagt. Op Tenerife worden er veel excursies gegeven per boot. Het kan zijn dat je dan walvissen of dolfijnen tegen komt, want deze dieren zwemmen in de Atlantische oceaan.
 
Geschiedenis 
Afbeelding 1.5 De Guanches
Guanches waren de eerste bewoners en leefde in het stenen tijdperk, kweekten grassen en hielden geiten. De Guanches werden door de Europeanen gedood of behandeld als slaven. In afbeelding 1.5 is een plaatje van de Guanches weergeven.

> In de 1ste eeuw voor Christus vestigden de eerste bewoners zich rond de Canarische eilanden. Deze Guanches uit het stenen tijdperk bleven hier tot de 15de eeuw.
> In de 1ste eeuw na Christus bezochten de Romeinen het eiland. 
> Tussen 1939 en 1942 gaan Spaanse ontdekkingsreizigers op zoek naar de Canarische eilanden.
> Tussen 1404 en 1406 probeert Jean de Béthencourt Tenerife te veroveren, maar faalt en keert terug naar Frankrijk.
> In 1445 start de verovering van La Gomera en ontstaat San Sebastián.
> In 1478 tot 1488 bevelen Ferdinand en Isabella van Castilla de verovering van de eilanden.
> In 1492 herbevoorraadt Columbus zijn schepen in La Gomera voor hij verder zeilt en Amerika ontdekt.
> Tussen 1494 en 1496 Start Fernández de Lugo met de verovering van Tenerife, die eindigt met de afslachting van Acentejo op kerstdag 1495
> In 1796 vormt Spanje een bondgenootschap met Frankrijk en ligt hierdoor in oorlog met Engeland. Admiraal Nelson valt Santa Cruz tevergeefs aan.
> In 1830 vernietigd druifluis de Tenerifse wijnindustrie. Wijn was toen het voornaamste exportproduct
> In 1852 roept Koniging Isabella Santa Cruz uit tot een vrijhandelszone
> In 1880 ontstaat de bananenindustrie en bevoorraadt Tenerife de Europese markt
> In 1936 stuurt de Spaanse republiek generaal Franco naar de Canarische Eilanden om als militair gouverneur aan de slag te gaan. Op 17 juli kondigt hij het begin van de Spaanse burgeroorlog aan.
> In 1982 werden de Canarische eilanden 1 regio
> In 1986 werdt het nationaal park Garajonay in La Gomera  Unesco-werelderfgoed
> In 1999 werdt La Laguna toegevoegd aan de Unesco-werelderfgoedlijst
> In 2003  werdt het Auditorio van Calatrava in Santa Cruz geopend
> In 2008 werd er gestart met de aanleg van een treinverbinding tussen Santa Cruz en Los Cristianos. 


Politiek
Spanje is onderverdeeld in 17 regio’s. Deze regio’s hebben allemaal een eigen parlement en regering. De twee provinciale hoofdsteden van de Canarische eilanden zijn Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. Elke vier jaar wisselen zij de positie van gezamenlijk bestuur af om het bestuur over alle Canarische Eilanden te verdelen.
De eilanden hebben bij elkaar 13 zetels. Van deze 13 worden er 11 rechtstreeks verkozen, 3 voor Tenerife, 3 voor Gran Canaria en elk ander eiland krijgt er 1. De overige twee zetels worden indirect gekozen door de regionale regering.

Huidige economische toestand
De belangrijkste landbouwproducten van Tenerife zijn op dit moment bananen, geitenkaas en zware rode wijn. Al deze producten worden geëxporteerd naar de VS en Europa.
Tenerife verbouwd ook koffie, katoen, suikerriet, fruit en groente voor eigen consumptie.
Meer dan 90% van de bananen wordt naar het Spaanse vasteland geëxporteerd, met name naar Barcelona, Sevilla en Cádiz.
Op dit moment loopt de omzet van de bananenplantages terug door de toenemende concurrentie uit Midden-Amerika. De markt voor wijnen uit Tenerife is wel in opkomst. De veeteelt stelt niet veel voor op Tenerife. Dat komt omdat op Tenerife weinig natuurlijke begroeiing is. Het aantal stuk jongvee is niet groot. Melk, vlees en boter moeten dan ook geïmporteerd worden uit andere landen.

De belangrijkste vissershaven van Tenerife ligt in Santa Cruz. De vis wordt gevangen rond de Afrikaanse kunst. Er wordt met name tonijn en sardines gevangen. Problematisch voor de visserij is dat veel Afrikaanse visgronden verboden terrein worden voor de Canarische vissers en de visverwerkende industrie vertrekt naar de goedkope Afrikaanse kustlanden.

Door de groeiende stroom toeristen ontwikkelde zich een markt voor typische Canarische producten, zoals strohoeden, potten, sigaren en manden.

Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw nam het toerisme toe waardoor er veel hotels, bungalows en appartementencomplexen gebouwd werden. Veel Canariërs werken sinds die tijd in de bouw en in de horeca.


Inkomen
De gemiddelde inwoner van Tenerife verdient gemiddeld maar €9 euro per uur en het gemiddelde inkomen is €19.040 per jaar, dat is 62,4% minder dan in Nederland. De inkomensongelijkheid is erg groot, vrouwen verdienen gemiddeld €4000 minder per jaar dan mannen. Het aantal werkelozen is 11,5% van de bevolking.
De inkomens in Tenerife zijn laag, maar de kosten voor levensonderhoud zijn te vergelijken met die van andere Europese landen.
De Canarische Eilanden krijgen gelukkig wel veel hulp van de Europese Unie.

Sectoren
De belangrijkste sector voor Tenerife is het toerisme. Maar ook de biotechnologische sector is belangrijk, omdat Tenerife een rijke biodiversiteit heeft, kunnen er vele onderzoeken gedaan worden.
Ook staan de Canarische eilanden bekend om zijn uitstekende meteorologische omstandigheden. Boven de Canarische Eilanden zit een heldere hemel. Daarom wordt de laatste jaren veel astronomische en ruimtetechnologische onderzoeken op het eiland gedaan.

Kosten van levensonderhoud
De prijzen voor dienstverlening (bijvoorbeeld reparaties) zijn veel lager dan bij ons. Levensmiddelen en dan met name geïmporteerde spullen zijn wel duur.

Wat kost het?
# Taxi: circa 80 cent per gereden km
# Koffie: vanaf 70 cent voor een kopje koffie
# Souvenier: circa 1 euro
# Wijn: vanaf 1.50 euro voor een glas (0,2 L)
# Benzine: circa 79 cent voor 1 L super
# Tapa: vanaf 2,50 euro voor een tapa

Bronnen die ik heb gebruikt:
*Deinema, Jaap (A)-Harmans, Gerard M.L. (A, Tenerife; Reisgidsen)
*Rogers, Stillman (AT)-Falleyn, Inez (A)-Lorimer, Marie (A) – Tenerife; Reisgidsen (TW)
*Royakkers, L., Pieters, A., Verantwoord ondernemen, HB-Uitgevers, Baarn 2007