Omgang
Afbeelding 1.6 Carnavalskostuum |
Maar ook Kerstmis is een belangrijke dag op de Canarische eilanden. In november worden de steden en dorpjes van het eiland versiert met kerstversiering. Vooral in Los Cristianos, Santa Cruz en Puerto de la Cruz wordt deze dag uitbundig gevierd.
In Februari is het Carnaval op Tenerife. Enkel Rio de Janeiro kan tippen aan de schitterende, kleurrijke spektakel. In afbeelding 1.6 is een plaatje weergeven van een carnavalskostuum.
Eten & drinken
Afbeelding 1.7 Gofio |
Zeer populair zijn soepen en eenpansgerechten. Aanbevolen wordt de stevige groentesoep, potaje canario. Het klassieke bijgerecht, papas arrugadas, is een populaire en bekende snack voor toeristen geworden. De “verschrompelde aardappelen” staan op elke kaart. Het is een speciaal gekweekt ras, klein en donker van buiten en geel van binnen. Bij de aardappelen wordt mojo geserveerd. Dit is een pikante saus. Vissen zoals vieja, cherne, sama, caballa en bocinegro zijn stevige Canarische vissen, die uitstekend smaken met wat salade en mojo.
Dorada is een lichte en kruidig bier wat veel gedronken wordt in Tenerife. Daarnaast wordt er soms een flesje eilandwijn gedronken. Als dessert is flan erg populair, dat is een karamelpudding. Tot slot wordt een maaltijd altijd afgesloten met een cortado of een solo, een espresso met of zonder melk.
Specialiteiten van het land:
-baifito en adobo: gemarineerd gebraden geitenvlees gegeten met papas en salade
-bienmesabe: dik, goudbruin nagerecht van honing, amandelen, eigeel en citroen
-pella: broodachtige substantie van gofio, water en zout, in plakken gesneden en gegeten bij sacocho canario
-potaje canario: pittige groentesoep van kikkererwten, aardappelen, seizoensgroenten en maïs
-pataje de berros: mild potje van tuinkers, spek, aardappelen, maïs, pompoen en yam, aangemaakt met gofio
-rancho canario: eenpansgerecht van kikkererwten, aardappelen, varkensvlees, pasta, uien, knoflook en chorizo
-ropa vieja: dikke stoofpot van restjes kikkererwten, vlees, groente en aardappelen
Uitgaan
Het nachtleven begint laat in Tenerife, omdat de eilandbewoners pas laat eten. Rond 22.00/23.00 uur begint het nachtleven in Tenerife op gang te komen. De populairste clubs zitten in Santa Cruz en La Laguna, waar studenten tot laat in de nacht doorgaan.
Langs de zuidkust is het vooral het nachtleven in Las Americas en Baia del Duque een aanrader, ook al heeft elke plaats zijn trekpleisters. Puerto de la Cruz is wat rustiger: ’s avonds en tot diep in de nacht verzamelen mensen op het plein van Plaza del Charco, met zijn vele bars, cafés en restaurants. Het nachtleven in kleinere steden zoals La Orotava, bestaat eerder uit een etentje in een gezellig restaurant waar lokale inwoners en toeristen elkaar tegen komen.
Cultuurverschillen en gedragskenmerken
De Spanjaard is niet blij met de buitenlandse bedrijven die zich hebben gevestigd in Tenerife. Dit geldt met name voor de horeca. Als een buitenlander een zaak wil starten op Tenerife wordt hij in eerste instantie waarschijnlijk onaardig te woord gestaan.
Buiten Spanje bestaat nog steeds het vooroordeel dat de Spanjaard in de regel traag werkt en graag verplichtingen voor zich uitschuift. Als je in Spanje een afspraak hebt met iemand, dan heb je vaak veel geduld nodig. Afspraken met Spanjaarden kunnen op het allerlaatste moment afgezegd worden. Een Spanjaard vindt het soms moeilijk om te zeggen dat hij ergens niet in is geïnteresseerd. Om te vermijden dat je dan aan het lijntje wordt gehouden is het belangrijk om snel duidelijkheid te scheppen.
Wanneer een Nederlander iets niet fijn vind of niet goed vind, dan zal hij dit meteen uiten. Een Spanjaard doet dit in de regel niet meteen of met moeite. Een Spanjaard houdt meestal eerder rekening met de gevoelens van een ander. In Spanje wordt het alleen niet gewaardeerd wanneer een buitenlander iets negatiefs zegt over het land. De Spanjaard is namelijk erg trots op zijn (geboorte) land.
In Nederland willen wij bij onderhandelingen als zwart op wit op papier. In Spanje is dit niet gebruikelijk. Toch is het raadzaam om als buitenlander dingen vast te leggen.
Weetjes voor toeristen
Weetjes voor toeristen
* Bussen heten op de Canarische Eilanden guagua.
* Het grootste risico voor toeristen vormt de felle zon, niet alleen in zomer maar ook in de winter zijn de zonnestralen erg fel.
* Maximaal mag in de Canarische Eilanden worden ingevoerd: 200 sigaretten, 250 g tabak, 1 liter sterke drank, 2 liter wijn, onbeperkt farfum.
* Europeanen hebben enkel een geldig paspoort nodig om naar de Canarische Eilanden te reizen.
* Net als in Nederland is de euro de officiële munteenheid van de Canarische Eilanden.
* Het gangbare voltage is 220 volt-wisselstroom. Stekkers zijn dezelfde als in Nederland (twee pinnen).
* Noodnummers:
De politie en nooddiensten vormen een geheel.
In geval van nood: 112
Ambulance: 061
Policia Nacional (nationale politie): 091
Guardia Civil (Civiele bescherming): 062
Guardia Civil de Trafico (verkeerspolitie): 922662441
* Bellen vanuit Spanje naar Nederland: 0031 + abonneenummer
Bronnen die ik heb gebruikt:
*Deinema, Jaap (A)-Harmans, Gerard M.L. (A, Tenerife; Reisgidsen)
*Rogers, Stillman (AT)-Falleyn, Inez (A)-Lorimer, Marie (A) – Tenerife; Reisgidsen (TW)
*Google (2011)